Koninginnegelei

Koninginnegelei, ook wel Gelée Royale of Royal Jelly genoemd, is een witachtige substantie. Koninginnegelei wordt door de werksters gemaakt en bestaat uit een mengsel van honing, bijenpollen en de afscheiding die uit de speekselklieren van de bij komt. De koninginnenlarven krijgen deze hoogwaardige stof gedurende hun gehele ontwikkelingsperiode, totdat zij gaan verpoppen. De gewone larven krijgen de gelei alleen de eerste drie dagen. Dat koninginnegelei een hoogwaardig product is, blijkt uit het volgende:

Tijdens de drie dagen dat ook de gewone larven de koninginnegelei krijgen toegediend, gaan ze een stormachtige groeiperiode door. In deze drie dagen worden ze 250 keer zwaarder dan het oorspronkelijke eitje. De koninginnenlarf, die in haar gehele groeiperiode van koninginnegelei wordt voorzien, wordt zelfs vijf dagen eerder geboren en is dan twee keer zo zwaar als een werkbij. Haar gehele leven krijgt ze dit speciale voedsel toegediend en kan daardoor vijf jaar oud worden (werkbijen krijgen dit speciale voedsel niet, zij leven maximaal zes maanden).

Een groot verschil tussen koninginnegelei en het voedsel voor de gewone larven is de hoeveelheid pantontheenzuur. De concentratie pantontheenzuur is 10 maal hoger in koninginnegelei als in het gewone larvenvoedsel. In de meest intensieve broedperiode legt de koninginnen bij 2.000 eitjes per etmaal.

In koninginnegelei zitten veel waardevolle stoffen waaronder antioxidanten en vitaminen. De vitaminen die voornamelijk in koninginnegelei zitten zijn de vitamine B6 en B6

Koninginnegelei kent verschillende eigenschappen die kunnen helpen bij het volgende effect:

Lees meer over dit product onder het kopje ‘de toegevoegde waarde van de bij’.

Bronnen:

Kerkvliet, J. Honingcursusboek.